Airsoftgranaten: wat je moet weten
Bij de NABV krijgen we veel vragen over airsoftgranaten. Deze granaten komen in verschillende soorten en vallen over het algemeen onder categorie 4 van de wet: lucht-, gas- en veerdrukwapens. Sommige granaten verspreiden BB’s, terwijl andere vooral knallen en bedoeld zijn om een soort flashbang na te bootsen. Niet alle granaten zijn te gebruiken in Nederland.
Waarom we niet alle granaten kunnen laten testen
We hebben een aantal granaten laten beoordelen door een gerechtelijk deskundige die ook rechters adviseert als er zaken zijn over wapens en munitie. Het laten beoordelen van granaten door een gerechtelijk deskundige is duur. Daarnaast komen er steeds nieuwe granaten op de markt, zelfs zelfgemaakte varianten met 3D-printers. Het is simpelweg niet haalbaar om elke granaat op de markt individueel te laten testen.
Een algemeen kader voor airsoftgranaten
Op basis van eerdere uitgebreide analyses hebben we een algemeen kader opgesteld. Dit kader helpt ons te bepalen of een granaat binnen de regels valt. Als een granaat binnen dit kader past, is deze meestal toegestaan. Valt een granaat buiten dit kader, dan wordt deze ofwel besproken of als illegaal beschouwd.
Hoe te bepalen of je airsoftgranaat legaal is
Airsoftgranaten komen in verschillende soorten en vormen. Bij de NABV krijgen we vaak vragen over de legaliteit van deze granaten. Hieronder vind je een stappenplan dat je helpt om te bepalen of jouw airsoftgranaat legaal zou kunnen zijn volgens de Nederlandse wetgeving.
Stap 1: Bepaal het type granaat
De eerste stap is te begrijpen wat voor type granaat je hebt. Over het algemeen zijn airsoftgranaten te categoriseren in twee groepen:
- Gasdrukgranaten: Deze gebruiken gas om BB’s te verspreiden.
- Veerdrukgranaten: Deze gebruiken een veermechanisme om BB’s af te schieten.
Stap 2: Controleer de technische kenmerken
Controleer de technische specificaties van je granaat. Dit omvat zaken zoals:
- Het type mechanisme (gas- of veerdruk).
- Het aantal BB’s dat de granaat afvuurt.
- De vorm en grootte van de granaat.
Stap 3: Vergelijk met onderzochte granaten
De NABV heeft een aantal granaten laten analyseren. Je kunt jouw granaat vergelijken met deze analyses om te bepalen of deze binnen de legale kaders valt. Hier zijn enkele voorbeelden van eerder geanalyseerde granaten:
- Avatar Airsoft Granaat: Gasdrukwapen, valt onder WWM artikel 2.1, categorie 4 sub 4.
- Storm Apocalypse Granaat: Gasdrukwapen, valt onder WWM artikel 2.1, categorie 4 sub 4.
- E-RAZ Airsoftgranaat: Gasdrukwapen, valt onder WWM artikel 2.1, categorie 4 sub 4.
- Begadi Airsoftgranaat: Veerdrukwapen, wordt gezien als een sportattribuut en valt niet onder de WWM.
Stap 4: Beoordeel of de granaat lijkt op explosieven
Een belangrijke factor is of de granaat lijkt op (sprekende gelijkenis vertoont met) een echte handgranaat of een ander explosief. Granaten die er te echt uitzien, kunnen problematisch zijn. De wet is hier niet altijd even duidelijk over, maar als de granaat niet op een echt explosief lijkt (zoals speelgoed of alledaagse voorwerpen), dan is de kans groot dat deze legaal is.
Stap 5: Raadpleeg de NABV
Als je granaat technisch lijkt op de eerder geanalyseerde granaten en geen sprekende gelijkenis vertoont met echte explosieven, kun je ervan uitgaan dat deze waarschijnlijk legaal is. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met de NABV voor advies.
Stap 6: Begrijp de beperkingen van de NABV
Het is belangrijk om te weten dat de NABV niet de uiteindelijke beslissing neemt over de legaliteit van een granaat. Wij geven advies en werken samen met deskundigen, maar de politie en rechter hebben het laatste woord. We kunnen veel onzekerheden wegnemen, maar niet alles.
Wanneer is een airsoftgranaat niet toegestaan
Naast de legale kaders zijn er ook duidelijke richtlijnen voor wanneer een airsoftgranaat waarschijnlijk niet legaal is. Hier zijn de criteria en voorbeelden van verboden granaten en flashbangs:
Sprekende Gelijkenis met Explosieven (niet toegestaan)
- Replica’s van claymores en mijnen: objecten die sterk lijken op militaire explosieven, zoals claymores en mijnen, worden doorgaans als illegaal (verboden) beschouwd omdat ze een ernstige bedreiging of afdreiging kunnen vormen.
Veiligheid claymore en mijnenMet een claymore of mijn is ook niet duidelijk wanneer deze afgaat. Meestal zijn deze mijnen verstopt. Ze worden geactiveerd door een zogenaamde “tripwire”. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren als een speler bijvoorbeeld dacht een veilig hoekje gevonden te hebben om daar de veiligheidsbril schoon te maken, en vervolgens zonder bril door de tripwire loopt. Een airsoftgranaat werp je altijd met een waarschuwing vooraf, zodat je tegenspelers weten wat er komt. |
Realistische Veiligheidsmechanismen
- Granaten met lepels, hevels of ook wel levers genoemd: Airsoftgranaten die een werkende lepel hebben zoals echte handgranaten worden als illegaal beschouwd (worden) omdat ze een sprekende gelijkenis vertonen met militaire wapens.
Gebruik van floberts, primers of losse flodders en andere munitie waar kruit in verwerkt is
- Knalgranaten/soundblastgranaten die werken met floberts: Deze granaten gebruiken echte munitie (floberts, primers of losse flodders) om een knal te produceren. Dit soort mechanismen valt vaak onder strengere wapenwetgeving en kan als illegaal beschouwd worden.
Primers of floberts mogen alleen gebruikt worden als deze loodrecht op een loop geplaatst zijn (bijvoorbeeld van een alarmpistool). Is er geen loop, of worden de floberts of primers niet loodrecht op een eventuele loop geplaatst, dan is de betreffende granaat of flashbang dus zeer waarschijnlijk illegaal.
Ontploffingsgevaar en gevaar voor letsel
- Granaten met explosieve ladingen: Elke airsoft granaat die een ontploffing veroorzaakt, en door ontploffing zelf ook uit elkaar spat, is ook niet toegestaan. Bijvoorbeeld door het gebruik van Co2-patronen. Als niet alleen BB’s worden verschoten, maar er ook brokstukken van de granaat zelf met een kracht in het rond vliegen, kan dit letsel tot gevolg hebben. De wet verbiedt het gebruik van wapens of op echte wapens gelijkende replica’s die letsel kunnen toebrengen.
Conclusie
Het is niet eenvoudig om te beoordelen of een airsoft granaat is toegestaan en legaal is.
Door de stappen hierboven te volgen en met het gebruiken van je gezonde verstand, kun je zelf een goed geïnformeerde inschatting maken. Bij twijfel, neem altijd contact op met de NABV. We willen airsoft samen leuker maken, maar ook veilig houden! Samen zorgen we voor een veilige en legale airsoftsport.
Heb je vragen? Neem gerust contact op met de NABV. Wij staan voor je klaar!